Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Η Αιμομπαρτονέλλωση της Γάτας

Δημοσιεύτηκε PetWorld 05/09/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι μία λοιμώδης νόσος της γάτας που οφείλεται σε μικροοργανισμό που λέγεται Haemobartonella felis. Πλέον η νόσος έχει μετονομαστεί σε Mycoplasma haemofelis, λόγω του ότι είναι περισσότερο κοντά στο γένος του Μυκοπλάσματος (σ.σ.: γένος βακτηρίων που δεν διαθέτουν κυτταρικό τοίχωμα σε αντίθεση με τα κοινά βακτήρια) παρά σε αυτά του γένους της Μπαρτονέλας (σ.σ.: επίσης βακτήριο).

 

Παθογένεια

 

Η Mycoplasma haemofelis μεταδίδεται στις γάτες με το τσίμπημα αιματοφάγων αρθροπόδων (ψύλλοι, κουνούπια). Ο μικροοργανισμός παρασιτεί στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων της γάτας και προκαλεί έντονη αναιμία. Η αναιμία αυτή φέρει χαρακτηριστικό τρόπο εκδήλωσης της συμπτωματολογίας της.

 

Πρόληψη

 

Για την πρόληψη της νόσου απαιτείται η χρησιμοποίηση συστηματικά των διαφόρων εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων σκευασμάτων που προστατεύουν τις γάτες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

 

Κλινική εικόνα

 

Τα κυριότερα συμπτώματα της εμφάνισης της Αιμομπαρτονέλλωσης της γάτας είναι η κατάπτωση, η αδυναμία, η απίσχναση και η καχεξία. Σπανιότερα μπορεί να εμφανίζεται και πυρετός.

 

Διάγνωση

 

Η Διάγνωση της νόσου βασίζεται στα συμπτώματα και στις εργαστηριακές εξετάσεις (πολύ χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτης). Σε επιχρίσματα αίματος, οι αιμομπαρτονέλλες εμφανίζονται σαν μικρά κοκκία επάνω στα ερυθρά αιμοσφαίρια (χρώση Giemsa).

 

Αντιμετώπιση

 

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση τετρακυκλινών. Υποστηρικτικά χορηγούνται οροί, μπορεί όμως να γίνει μετάγγιση αίματος.

 

Διαφορική Διάγνωση

 

Θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η νόσος από την Ιογενή Λευχαιμία της γάτας.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.