Η ερλιχίωση του σκύλου από το πρωτόζωο Erlichia spp

Δημοσιεύτηκε PetWorld 05/11/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η ερλιχίωση του σκύλου από το πρωτόζωο Erlichia spp, είναι ένα λοιμώδες νόσημα του σκύλου που προκαλείται από μικροοργανισμούς (ρικέτσιες) του γένους Erlichia, με κυριότερο εκπρόσωπο την Erlichia canis.

 

Παθογένεια

 

Η μόλυνση του σκύλου γίνεται με τσιμπήματα κροτώνων (τσιμπούρια). Η ερλίχια πολλαπλασιάζεται μέσα στα λευκοκύτταρα του αίματος του ζώου. Στη συνέχεια προκαλεί καταστροφή των θρομβοκυττάρων (αιμοπετάλια) του αίματος, οπότε προκαλούνται αιμορραγίες, αλλά και καταστροφή των λευκοκυττάρων, οπότε έχουμε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Η νόσος εμφανίζεται με την οξεία μορφή και την υποξεία ή χρόνια μορφή.

 

 

Πρόληψη

 

Για την πρόληψη της νόσου απαιτείται προσεκτική και συστηματική καταπολέμηση των κροτώνων με τα διάφορα μέσα που υπάρχουν σήμερα σε μεγάλη ποικιλία (περιλαίμια, sprays, spot on κλπ).

 

Κλινική εικόνα

 

Ο σκύλος παρουσιάζει πυρετό, ο οποίος είναι συχνά υψηλός, ανορεξία, απώλεια βάρους και σπανιότερα οιδήματα στα άκρα, εμετούς και ελαφρές αιμορραγίες.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση θα βασιστεί κυρίως στην κλινική εικόνα αλλά και σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η γενική αίματος (κυρίως ο αριθμός αιμοπεταλίων και λευκοκυττάρων) αλλά και ο τίτλος αντισωμάτων.

 

Αντιμετώπιση

 

Χορηγούνται ειδικά αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες και ειδικότερα η δοξυκυκλίνη για τουλάχιστον 15 ημέρες. Απαιτούνται επίσης και συμπτωματικές υποστηρικτικές αγωγές ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων. Η θεραπευτική αγωγή στα αρχικά στάδια της νόσου είναι αποτελεσματική.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Δεν έχει αναφερθεί προσβολή ανθρώπου από Ερλίχια.

 

 

Μπορείτε να κάντε λήψη του άρθρου εδώ.