Η μπαμπεζίωση στο σκύλο

Δημοσιεύτηκε PetWorld 13/11/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η Μπαμπεζίωση (ή πιροπλάσμωση) του σκύλου από Babesia spp. είναι ένα λοιμώδες νόσημα του σκύλου που προκαλείται από λοίμωξη από τους μικροοργανισμούς Babesia canis και Babesia gibsoni. Αποκαλείται και ως ελονοσία των σκύλων και αιτία της νόσου είναι τα τσιμπούρια, όπως και στην ερλιχίωση.

 

Παθογένεια

 

Η μόλυνση του σκύλου γίνεται με τσιμπήματα κροτώνων (τσιμπούρια). Η μπαμπέζια προκαλεί καταστροφή των ερυθροκυττάρων του αίματος του ζώου, από όπου έχουμε και τα ανάλογα συμπτώματα. Η νόσος εμφανίζεται με την οξεία και τη χρόνια μορφή της.

 

Πρόληψη

 

Για την πρόληψη της νόσου απαιτείται προσεκτική και συστηματική καταπολέμηση των κροτώνων με τα διάφορα μέσα που υπάρχουν σήμερα σε μεγάλη ποικιλία (περιλαίμια, sprays, spot on κλπ).

 

Κλινική εικόνα

 

Στην οξεία μορφή ο σκύλος παρουσιάζει πυρετό, απάθεια, κατάπτωση εξασθένηση, πεπτικές διαταραχές (εμετοί, διάρροια), αναιμία, ευαισθησία κατά την ψηλάφηση της κοιλίας καθώς επίσης και αιμοσφαιρινουρία. Στη χρόνια μορφή της νόσου ο σκύλος παρουσιάζει έντονη αναιμία και προοδευτική εξασθένηση παρά την καλή όρεξη.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Αναιμία και λευκοκυττάρωση παρατηρούνται στη γενική εξέταση αίματος, ενώ αιμοσφαιρίνη και χολοχρωστικές παρατηρούνται στις εξετάσεις ούρων.

 

Αντιμετώπιση

 

Χρησιμοποιείται κυρίως η φαρμακευτική ουσία imidocarb σε δύο εγχύσεις καθώς και αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.